Samen met de wijnmaker van Apatsagi Pannonhalma

Apatsagi Pannonhalma

Hemina WhiteHemina RedTricollis White  |  Tricollis Rosé

Hongarije als wijnland is helemaal terug, en niet voor simpele volume wijnen maar juist voor mooie karakteristieke prijs-kwaliteit. Waar de meeste mensen bij Hongarije nog denken aan de beroemde zoete Tokaji is het aanbod tegenwoordig juist heel breed. Van wit tot rood en van lokale tot internationale druivensoorten. Hongarije is ‘hot’ en dit is niet voor niets!

Het wijnhuis is van origine een Benedictijnenklooster dat gesticht is in 996 na Chr. Dit is het oudste, nog wijnproducerende, domein van Hongarije. Vanaf het begin hebben monniken op deze abdij wijn geproduceerd op het hoogste niveau. Begin 1900 had de abdij ong. 100ha wijngaard. En werden de wijnen van de abdij in die tijd reeds gebotteld en ook buiten de grenzen van Hongarije verkocht, een uitzondering in die tijd. De abdij werd staatseigendom tijdens het communisme, maar de monniken zijn de honderden jaren oude kennis van het wijnmaken niet vergeten. Na de val van het communisme werd geïnvesteerd in het herstel van de wijngaarden rond het indrukwekkende klooster. In 2003 is een moderne nieuwe kelder gebouwd naast het klooster op een heuvel. Bijzonder aan deze kelder is dat er bij het wijnmaken gebruik wordt gemaakt van de zwaartekracht.

Tibor Gál, de in 2005 verongelukte beroemde oenoloog, was adviseur bij het uitkiezen van de klonen en opstarten van de wijnbouw. De witte wijnen van de abdij zijn fris en elegant. De rode wijnen zijn fruitig en soepel. De naam van de cuvées hebben te maken met de geschiedenis van het klooster. De wijnmaker Liptai Zsolt zet inmiddels de traditie voort en heeft inmiddels diverse prijzen gewonnen in internationale wedstrijden.

alle wijnhuizen

Wil je persoonlijk wijnadvies op maat?

Vul dan je naam en emailadres in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Een mailtje of een telefoontje kan natuurlijk ook.

Contact

Bagijnenwalstraat 2
4201 JG  Gorinchem ZH
Nederland

Tel. 06 - 14363060
claudia@uniekewijnen.nl

BTW nr. NL002027726B22
KvK. nr. 63392135